top of page

Leuke paarden tips en weetjes!

* Wist je dat? Er ter wereld ongeveer 350 verschillende paardenrassen zijn. Deze rassen worden onderverdeeld in de groepen lichte paarden, zware paarden, pony's en wilde paarden.

* Wist je dat? De oudste pony ter wereld genaamd Old Billy 62 jaar is geworden. Je kunt de leeftijd van een paard zien aan de tanden. Vlak na hun geboorte krijgen ze tanden en staan ze nog recht naast elkaar. Naarmate ze ouder worden gaan deze tanden verder naar voren buiten staan en worden ze ook geler.

*Wist je dat? De ogen van het paard de grootste zijn van alle zoogdieren. Ze zijn ongeveer 5 cm en zitten aan de zijkant van zijn hoofd waardoor hij bijna 360 graden om zich heen kan kijken. Doordat ze aan de zijkant staan kunnen ze wel moeilijker diepte inschatten.

Paard

* Tip! Bij het rijden moeten alle ruiters een goed passende helm dragen en moeten de ruiters rijlaarzen dragen of stevige schoenen met een gladde doorlopende zool met hak gecombineerd met chaps. De rijlaarzen of schoenen moeten ruim in de stijgbeugels passen.

* Tip! Wanneer je in of uit de rijbaan wilt gaan, kondig je dit altijd aan door luid "deur vrij"te roepen. Houd hierbij altijd rekening met de andere ruiters in de rijbaan. Een paard of pony kan schrikken als jij ineens de deur open gooit.

* Tip! Regels m.b.t. de voorrang in de rijbaan. De combinatie welke op de linkerhand rijdt heeft bij het passeren voorrang op de hoefslag, dus rechts houden. Degen die op dezelfde hand een snellere gang heeft en/of zijgangen rijdt heeft altijd voorrang en dus ook op de hoefslag

bottom of page